Alergeni

Substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe (Regulamentul UE nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului):

  • Cereale care conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând: (a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza (1); (b) maltodextrine obținute din grâu (1); (c) siropurile de glucoză obținute din orz; (d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

  • Crustacee și produse derivate.

  • Ouă și produse derivate

  • Pește și produse derivate, exceptând: (a) gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide; (b) gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.

  • Arahide și produse derivate.

  • Soia și produse derivate, exceptând: (a) uleiul și grăsimea de soia rafinate complet (1); (b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia; (c) fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia; (d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.

  • Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând: (a) zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă; (b) lactitolul.

  • Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

  • Țelină și produse derivate.

  • Muștar și produse derivate.

  • Semințe de susan și produse derivate.

  • Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.

  • Lupin și produse derivate.

  • Moluște și produse derivate